Kwaśnica to jedno z najbardziej charakterystycznych dań kuchni góralskiej, szczególnie popularne w regionie Zakopanego i Podhala.…
Kuchnia
Kluski śląskie – tradycyjnie z dziurką czy bez dziurki?
Kluski śląskie to bardzo proste i tradycyjne danie. Na ich temat krążą jednak różne legendy. Kilka…
Dynie – ozdoba ogrodu i kuchni
Dynie mogą być wspaniałą ozdobą grodu, ale też tarasu, balkonu czy parapetów, a nawet kuchni. Można…
Kuchnia kaszubska
Kaszuby słyną jako kraina jezior, rzek i lasów. To raj dla miłośników przyrody, relaksu na świeżym…
Potrawy regionalne Lubelszczyzny
Lubelskie potrawy regionalne bazują głównie na prostych i tanich składnikach, gdyż był to ubogi region. Mimo…
Kuchnia śląska
Odrębny język, inna kultura, a także w zasadzie także inny rodowód, bo wielu Ślązaków uważa się…
Polska od kuchni
Jak nasz kraj długi i szeroki, istnieją regiony, które mogą się poszczycić swoją własną kulturą, gwarą…