Kwaśnica – Smak góralskiej tradycji

Kwaśnica to jedno z najbardziej charakterystycznych dań kuchni góralskiej, szczególnie popularne w regionie Zakopanego i Podhala.…

Kluski śląskie – tradycyjnie z dziurką czy bez dziurki?

Kluski śląskie to bardzo proste i tradycyjne danie. Na ich temat krążą jednak różne legendy. Kilka…

Dynie – ozdoba ogrodu i kuchni

Dynie mogą być wspaniałą ozdobą grodu, ale też tarasu, balkonu czy parapetów, a nawet kuchni. Można…

Kuchnia kaszubska

Kaszuby słyną jako kraina jezior, rzek i lasów. To raj dla miłośników przyrody, relaksu na świeżym…

Potrawy regionalne Lubelszczyzny

Lubelskie potrawy regionalne bazują głównie na prostych i tanich składnikach, gdyż był to ubogi region. Mimo…

Kuchnia śląska

Odrębny język, inna kultura, a także w zasadzie także inny rodowód, bo wielu Ślązaków uważa się…

Polska od kuchni

Jak nasz kraj długi i szeroki, istnieją regiony, które mogą się poszczycić swoją własną kulturą, gwarą…